Citate despre arhitectură

Există unele lucruri frumoase care păstrează mai multă strălucire când rămân imperfecte decât când sunt desăvârșite.

Principiul artei constă în viața însăși; arta are deci seriozitatea vieții.

Repudiem ecuaţia clasică artă-natură, şi postulăm afirmaţia operei de artă ca suprastructură cerebrală, sensibilizată.

Arhitectura este o artă, un fenomen emoţional, în afara problemelor de construcţie şi dincolo de ele.

Compoziţia arhitectonică este geometrică, eveniment de ordin vizual în primul rând, eveniment antrenând judecăţi de cantitate, de raporturi, aprecieri de proporţii. Proporţiile provoacă senzaţii, iar perindarea acestor senzaţii corespunde melodiei din muzică.

Modulorul nu dă talentul şi, încă mai puţin, geniul. El nu subţiaza ceea ce nu-i subţire; el oferă doar plăcerea şi încrederea care poate rezulta din folosirea măsurilor sigure.

Când lucrez la o problemă nu mă gândesc dacă e frumoasă. Mă gândesc doar cum să rezolv problema. După ce termin problema şi rezultatul nu este frumos înseamnă că soluţia nu a fost ceea corectă.

Un morman de pietre încetează a fi un morman de pietre în momentul în care un singur om, care îl contemplă, vede în el imaginea unei catedrale.

Arta e o minunata minciuna care ne face să ne dam seama de adevăr.

Arhitectura este marea carte a umanităţii.

Ar trebui să nu ne intimideze mediocritatea în arhitectură, aşa cum nu ne intimidează legile nedrepte sau argumentele lispite de sens.

Arhitectura este sculptură locuită.

Every great architect is – necessarily – a great poet. He must be a great original interpreter of his time, his day, his age.