Citate despre moarte

Învață a muri! Cine învață să moară, nu știe să mai fie rob. El este deasupra sau cel puțin în afara oricărei împilări.

Pe Pământ omul e dator să trăiască numai viața. Moartea lui adevărată o va trăi în Cer. Dacă încearcă să trăiască moartea pe Pământ, păcătuiește și se mistuiește în deznădejde. Și atunci, nici nu trăiește cu adevărat, nici nu moare. E ca un fel de strigoi.

Numai moartea e absolută, numai ea îți va spune dacă ai făcut bine sau ai făcut rău, dacă te-ai înălțat cu adevărat, sau ai trăit o iluzorie ascensiune.

Nu există decât o problemă filozofică cu adevărat importantă : sinuciderea. A hotărî dacă viaţa merită sau nu să fie trăită înseamnă a răspunde la problema fundamentală a filozofiei.

O viaţă de om nu valorează nimic, dar nimic nu valorează cât o viaţa de om.

Murim câte puțin în fiecare zi, trebuie să ne obișnuim cu asta.

Pentru cei mai mulți oameni moartea este numai un pretext de dispariție; pentru foarte puțini moartea ține de textul vieții, ca un punct pe “i”.

Libertatea de a nu muri se loveşte de aceleaşi piedici conştiente ca şi libertatea de a muri.

Moartea este întotdeauna, indiferent de circumstanțe, o tragedie; căci altfel viața ar deveni tragică. - Scrisoare către Cecil Spring-Rice (12 martie 1900)

Moartea este umbra care dă plasticitate vieții.

Oprește trecerea! Știu că unde nu e moarte nu e nici iubire, dar, te rog, oprește, Doamne, ceasornicul cu care ne măsuri destrămarea!

Accepti sa mori doar pentru ceea ce te face sa traiesti.

Existenta mortii ne obliga fie sa renuntam in mod voluntar la viata, fie sa transformam viata noastra in asa mod, incât sa-i conferim un sens pe care moartea sa nu-l mai poata rapi.

Destinul uman nu poate fi privit, in ansamblul sau, decât in momentul in care existenta a incetat. Pentru om, moartea este aceea care ii modeleaza destinul.